Kaukasien

Min första kontakt med Sydkaukasus-länderna, Armenien, Azerbaijan, Georgien, kom 1993 när jag efter en språkkurs i ryska vid Moskva-univesitetet flög till Tbilisi för att hälsa på vänner i Georgiens gröna parti, framförallt Zurab Zhvania som hade varit co-secretary i European Greens och Nato Kirvalidse som varit delegat på en grön konferens i Stockholm 1991. Idag är Zurab premiärminister och Nato chef för ett regionalt EU-stött miljöcentrum. Det blev ett dramatiskt besök eftersom Georgien befann sig i inbördeskrig. Den avsattte nationalistpresidenten Gamsakhurdia var fortfarande aktiv i sin hemprovins i Väst-Georgien och hans trupper bekämpade centralregeringens, bl a kring landets andra stad, Kutaisi. Under besök där tillsammans med Zhvania träffade vi de luggslitna regeringstrupperna. Antalet generaler var betydande, nästan lika många som soldaterna. Idag är det en av Zhvanias favorithistorier som han alltid berättar när jag är med: Per Gahrton undrade varför vi hade sjutton generaler på fyrtio soldater! Se där Georgien i ett nötskal, heter det självkritiskt. Det gamla Georgien, det vill säga. Idag vill landet vara något annat, ett modernt, utvecklat, europeiskt land med siktet inställt på EU-medlemskap.

Av de tre sydkaukasiska länderna känner jag Georgien bäst. Återbesöken har blivit många, såväl privat som officiellt. Men också i Armenien och Azerbaijan har jag varit åtskilliga gånger och fått många vänner. Av konflikthärdarna har jag besökt samtliga utom Abkhasien, alltså Syd-Ossetien, Ajarien och Nagorno-Karabakh. Jag har skrivit två rapporter som utan större ändringar antagits av EU-parlamentet (se länk EU-parlamentet).

Per har bland annat som valobservatör i Georgien engagerat sig i utvecklingen i syd-kaukasus; Georgien, Armenien och Azerbadjan.

Konferens om Turkiet och Armenien
Den 3 April höll Per Gahrton en konferens om relationerna mellan Turkiet och Armenien. På konferensen diskuterades den sedan tio år tillbaka stängda gränsen mellan Turkiet och Armenien.

Pers inledningsanförande (doc)

Konferensprogrammet (doc)

En rapport kommer också att presenteras under konferensen. Rapporten är skriven av Nicolas Tavitian och kommer att ges ut av GRIP (Groupe de recherche et d'information sur la paix et la sécurité).

Grips hemsida

Kaukasienrapporten, endast på franska (doc)

The Turkish - Armenian Business Development Council (TABDC) är en NGO som jobbar med konkreta projekt för närmare sammarbete mellan Turkiet och armenine.
TABDCs hemsida

Asian Studies

Caucasus Report

Caucasus Analyst

Betänkanden

EU:s förbindelser med södra Kaukasien »

Debattartiklar

Europa rustar för försvar! »

Stöd demokratin i Georgien » The realo of the Rose Revolution » The realo of the Rose Revolution » Månadsbrev

Frigivning från Fästning Europa »

Pressmeddelanden

Azerbadjans president lovar Gahrton kompromiss om Nagorno-Karabackh »

EU kan göra konkret insats för fred »

Gahrton erbjuder EU en strategi för konkret konfliktslösning »

Gahrton till Adzjarien för samtal med Abasjidze »

Gahrton övervakar parlamentsvalet i Georgien »

Georgien världens första »

Låt Södra Kaukasus bli pilotfall för EU:S nya konfliktprogram! »

Per Gahrton valobservatör vid Georgiens presidentval »

Per Gahrton, valobservatör i viktigt val i Georgien, ett test för demokratin »

Saakashvilis brakseger uttryck för georgiernas förtvivlade hopp »

Tjugo år med Europeiska Gröna »

Turkiets EU-medlemskap nyckeln för Armenien »

Tal

Anförande för betänkande om Sydkaukasus »

Tal i EP: Förbindelserna EU/södra Kaukasien »

Tal i EP: Läget i Irak »

Per Gahrton